Moció contra i per la readmissió dels acomiadaments d’industries Titanlux

Home/Mocions/Moció contra i per la readmissió dels acomiadaments d’industries Titanlux

Moció contra i per la readmissió dels acomiadaments d’industries Titanlux

Nº 27 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 28 de novembre de 2017.

Presentada conjuntament per ERC, CIU i CUP-PA amb l’adhesió de CanviemLH.

Aprovada. Unanimitat.

 

MOCIÓ CONTRA ELS ACOMIADAMENTS DEL PLA DE REESTRUCTURACIÓ DE INDÚSTRIES TITAN S.A.U. I EN SUPORT DE LA READMISSIÓ.

Una de les empreses químiques més grans a la comarca del Baix Llobregat, INDÚSTRIES TITAN SAU, ubicada al veí Polígon Pratenc, líder en el sector de la producció catalana de pintures i a la qual van treballar fins a 690 persones l’any 2006, algunes de l’Hospitalet de Llobregat, es troba al mig d’un pla de reestructuració laboral i un brutal canvi de model productiu i empresarial.

Aquesta reestructuració està suposant, segons dades del comitè intercentres (CO.BAS i UGT) una reducció de la plantilla de fins a 70 treballadors i treballadores a l’últim any, tant fent ús dels cessaments pactats o buscats, com amb l’externalització de producció, que fins ara es feia a les plantes del Baix Llobregat, i l’acomiadament directe i individual de 13 persones, argüint motius objectius, el passat mes d’octubre.

En un comunicat signat pels dos sindicats (CO.BAS i UGT) s’explica que “la voluntat de l’empresa, manifestada directament als representants dels treballadors, és seguir acomiadant fins a aconseguir els seus objectius econòmics: reduir en un 10% els costos salarials sobre la facturació, el qual equival a eliminar un 33% de la plantilla”.

Al mateix temps l’esmentat comunicat assenyala que la via escollida ha sigut els acomiadaments individuals, eludint així la via dels acomiadaments col·lectius que obliga a demostrar a l’empresa que realment existeixen causes legals per a això i en cas que així es determini, obrir vies de negociació amb els i les representants de les i els treballadors.

L’empresa TITAN va ser fundada per la família Folch i Rusiñol l’any 1917 i avui dia és encara la propietària i màxima accionista. TITAN, tot i tancar 2016 amb una facturació de 103 milions d’euros i uns beneficis nets de 2,3 milions d’euros, i tot i no haver declarat pèrdues a cadascun dels 100 anys de vida, està immersa en seriosos problemes financers a causa d’operacions especulatives de risc, a través de la participació del 25% en la societat FAMOL., suposant aquestes operacions una pèrdua de 90 milions per a TITAN després de la caiguda d’un 86% del valor de les accions del Banc Sabadell.

La societat FAMOL, de la qual també formava part la família Lara i Isak Andic, propietari de la marca MANGO, va comprar a l’any 2006 un paquet d’accions del Banc Sabadell valorat en uns 500 milions d’euros que es va ampliar posteriorment fins a superar els 1.300 milions d’euros. Aquestes accions van perdre en tan sols 10 anys el 86% del seu valor.

Els representants dels treballadors i treballadores de TITAN assenyalen que aquest daltabaix financer ha comportat una sèrie de préstecs i refinançaments que de forma qüestionable s’han imputat a l’empresa. I afegint als acomiadaments, la descapitalització de la mateixa empresa, mitjançant la venda d’un edifici industrial i de terrenys, així com la possible venda de la seva seu corporativa.

Ateses les mobilitzacions del comitè intercentres de TITAN que van començar el passat 21 de novembre, en format de vaga parcial d’aturades de dues hores cada dimarts i dijous, fins a concloure l’any, per a exigir la readmissió dels seus companys i companyes acomiadades, que s’aturin tots els acomiadaments futurs previstos i denunciar la política de destrucció d’ocupació que està posant en marxa l’empresa.

Atès que aquestes decisions per part de la direcció i gerència de TITAN afecten la nostra societat, tant amb la destrucció de llocs de treball i la seva possible precarització, com també per a l’activitat de la comarca del Baix Llobregat a la qual de forma orgànica i sociodemogràficament pertany l’Hospitalet de Llobregat, tot i la seva adscripció administrativa al Barcelonès.

Atès que les administracions locals, com a representació democràtica de les veïnes i veïns tenen el deure de defensar els llocs de feina i uns salaris justos per a la seva ciutadania, així com vetllar per a mantenir economia productiva al seu territori proper.

Atès que existeix una constància, per part dels representants de les treballadores de TITAN, de la voluntat de l’empresa de reduir fins a un 33% la plantilla, tenint beneficis nets any rere any.

Atès que una empresa referent al sector i les seves relacions laborals tenen impacte en la resta del sector productiu del territori.

Atès que aquesta reestructuració laboral a TITAN és paradigmàtica dels processos empresarials que de forma injusta carreguen a les plantilles i treballadores les pèrdues de gestions financeres especulatives de risc, dels últims anys.

Per tots aquests motius, els grups polítics municipals d’ERC i de la CUP-Poble Actiu, amb l’adhesió del grup polític municipal d’ICV-EUiA-PIRATES, proposen a l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat els següents acords:

PRIMER.- Rebutjar el pla de reestructuració actual de TITAN que posa en risc llocs de treball de veïnes i veïns de l’Hospitalet de Llobregat i del nostre territori proper, a causa de situacions financeres desvinculades de l’activitat productiva de l’empresa, que acumula beneficis i cap pèrdua, als seus 100 anys d’història.

SEGON.- Expressar la nostra solidaritat amb els treballadors i treballadores de TITAN i amb les seves mobilitzacions en defensa de la readmissió del personal acomiadat fins ara i en la seva lluita contra cap acomiadament més.

TERCER.- Concretar aquesta mostra de solidaritat amb la difusió d’aquests acords mitjançant els canals de comunicació municipals habituals de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat (nota de premsa, web municipal…), amb la penjada d’una pancarta a l’edifici de l’Ajuntament contra els acomiadaments a TITAN, i posant a disposició de la plataforma d’afectats o del seu comitè de suport, un local municipal, en cas que sigui necessari i es demani per les afectades pels acomiadaments a TITAN.

QUART.- Instar a Indústries TITAN SAU a la readmissió dels treballadors i treballadores acomiadats i a que anul•li els seus plans de reestructuració laboral.

CINQUÈ.- Traslladar l’adopció d’aquests acords al les seccions sindicals territorials de l’Hospitalet de Llobregat, El Prat i el Baix Llobregat de CO.BAS, UGT, CCOO, CGT i CNT, així com a les sectorials sindicals del gremi d’indústria química, a l’Ajuntament de El Prat de Llobregat i a la gerència de Indústries TITAN S.A.U.

By |noviembre 30th, 2017|Mocions|0 Comments

Leave A Comment