Article d’Opinió: Pressupost 2017, oportunitat perduda

Home/Notícies, Opinió/Article d’Opinió: Pressupost 2017, oportunitat perduda

Article d’Opinió: Pressupost 2017, oportunitat perduda

Pressupost 2017, oportunitat perduda

Des de CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES} considerem que la proposta de pressupost 2017 del PSC reincideix en un model erroni. No volem una ciutat de dues velocitats, una ciutat als peus del gran sectors inversors (Grup Planeta -Antics Jutjats-; PDU Gran Via; Edifici Mistral -Corp Inversions-, pisos turístics, etc.), que condicionen l’ urbanisme i el model econòmic.

Amb la màxima de “qui més guanya i més té, ha de col·laborar més en el bé comú” continuem defensant que la Tarifació Social és una expressió de solidaritat amb els veïns i veïnes.

Per això proposem pressupost, impostos i preus públics progressistes, solidaris i participatius que impulsin un nou model productiu d’igualtat d’oportunitats per generar ocupació; inversions independents del calendari electoral; que es garanteixin els serveis socials i que no es quedin sense dotació a mig any; que fomentin la creació de petites empreses i cooperatives; que plantegin l’adquisició de pisos per teixir una xarxa pública d’habitatge. Volem municipalització de serveis públics i d’atenció a les persones, per millorar el servei i abaratir costos.

Aquest és el nostre model i la millor expressió de solidaritat i compromís amb la cohesió social i territorial a la nostra ciutat.


 Vam plantejar l’any passat que la millor expressió de solidaritat i compromís amb la cohesió social a la nostra ciutat eren uns preus públics, taxes i impostos els més progressius possibles, amb la màxima de “qui més guanya i té, més hi ha de col·laborar en el bé comú“. Hem tornat a situar que calen més esforços i concrecions i que la Tarifació Social pot ajudar en aquesta línia. Aquells veïns i veïnes que menys tenen han de pagar menys pels serveis públics.

Per tant, no podem apujar per a tothom preus per sobre de la mitja com són els diferents serveis de les Escoles Bressol, ni apujar molt per sobre de la mitja els preus del Mercat de Can Serra, volem exempcions per a què les escoles que no tenen instal·lacions esportives adequades puguin desenvolupar les seves activitats curriculars, volem que els i els aturats/des gaudeixin de més descomptes en taxes, impostos i preus públics. Tampoc té sentit abaratir de manera desmesurada i sense justificació els preus d’alguns serveis funeraris.

Creiem que els pressupostos municipals han d’ajudar a impulsar un nou model productiu, no reproduir ni mimetitzar aquells elements que no han funcionat i tenen massa coses negatives sobre el conjunt de la ciutadania. No volem un sud ric i un nord que rep rendes per fer front a l’emergència social. No volem una ciutat de dues velocitats. Volem generar riquesa i ocupació i garantir drets, aquesta és l’autèntica cohesió social.

Volem uns impostos i preus públics progressistes i que impulsin la generació d’ocupació i d’igualtat d’oportunitats al conjunt de la ciutat, volem unes inversions que no responguin al calendari electoral i si a un equilibri en inversions, volem que es garanteixin els serveis socials i que a mig any no es quedin sense dotació, volem uns pressupostos que fomentin la creació de petites empreses i cooperatives.

Volem que es doti anualment de fons per l’adquisició de pisos municipals, i anar teixint una xarxa de pisos públics per front a necessitats habitacionals d’urgència i per ajudar a regular el mercat (ja tenim aquí el problema dels pisos turístics, comprats pels fons d’inversió). Volem municipalització de serveis públics d’atenció a les persones (serveis socials, Escoles Bressol, etc.), per millorar el servei i abaratir costos.

No volem una ciutat als peus del gran sectors inversors (Grup Planeta -Antics Jutjats-; PDU Gran Via -en oberta discussió-; Edifici Mistral -Corp Inversions-, pisos turístics, etc.), que condicionen l’urbanisme -que no necessita la ciutat ni els seus veïns/veïnes- i el seu model econòmic.

Des de CanviemLH impulsarem un pressupost el més progressista, solidaris i participatius possibles, que generin ocupació i oportunitats al conjunt de la ciutat -això és cohesió territorial-, que no depenguin de capitals i fons d’inversió privat per ordenar i marcar les prioritats a la nostra ciutat pels pròxims anys, i sobretot, que generin riquesa i es reparteixi.

Leave A Comment