Nº 27 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 23 de març de 2018.

Presentada per CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES}

APROVADA PARCIALMENT. No adscrits (2) a favor excepte punt 4t en contra, No adscrit (1) en contra, CUP-PA (1) a favor del punt 1 i abstenció a la resta,  CIU (1) a favor del punt 1 i abstenció a la resta, ERC (2) a favor dels punt 1 i 5 i abstenció a la resta, PP(2) en contra, C’s (4) abstenció i PSC a favor dels punts 1,2 i 5 i en contra de 3 i 4.

Veure la intervenció de CanviemLH al #PleLH

Veure la réplica de CanviemLH al #PleLH

Veure la réplica de CanviemLH al #PleLH

MOCIÓ EN COMMEMORACIÓ DEL 87è ANIVERSARI DE LA PROCLAMACIÓ DE LA 2a REPÚBLICA

El proper 14 d’abril es compliran 87 anys de la proclamació de la 2a República, el primerc règim democràtic de la nostra història que va instaurar un veritable Estat de Dret i va proclamar una de les constitucions més democràtiques i avançades d’Europa que, en el seu article primer definia l’Estat espanyol com “una república democràtica de treballadors de tota
classe, que s’organitza en règim de llibertat i de justícia”.

La 2a República va aixecar l’ànim del poble amb un programa alternatiu a la vella Espanya cacic de la Restauració, un programa de canvi social basat en la reforma agrària i el protagonisme del moviment obrer, la separació de l’Estat i de l’Església, el control democràtic dels cossos armats, una ambiciosa feina educativa i cultural i una resposta política a la pluralitat nacional de l’Estat.

Entre els principals avenços, la República va obrir la porta a la participació política de les dones, que van conquerir el dret a vot, el matrimoni civil i el dret al divorci. També la 2a República va promoure l’avenç en la transformació de la nostra societat, en la defensa de les llibertats individuals i col·lectives i en la consecució de la justícia social.

La República és una forma d’Estat de la què els ciutadans i les ciutadanes es van dotar de manera democràtica, i que va ser truncada pel cop d’Estat del 18 de juliol de 1936 que, contra el poble i el govern legítim de la 2a República, va encapçalar, entre d’altres, el general Francisco Franco i va donar pas a més de 40 anys de franquisme, de repressió i d’una Dictadura criminal.

Atès que el 14 d’abril ha de ser una data per reivindicar els valors republicans i reclamar el nostre dret a escollir el model d’Estat i en conseqüència el dret a escollir-ne el cap d’Estat.

Atès que alhora el 14 d’abril també ha de seguir essent una data per no oblidar la ingent tasca de les persones que van tenir responsabilitats en els ajuntaments republicans dels nostres pobles i ciutats i per recordar que van ser precisament unes eleccions municipals les que van obrir el procés constituent i de canvi de règim a l’estat espanyol.

El Ple, a proposta del grup polític municipal d’ICV-EUiA-PIRATES-E, acorda:

PRIMER.- Saludar i recordar la 2a República, en el seu 87è aniversari, i el gran llegat que suposa per a les nostres generacions, per tal de retre homenatge a totes les persones que van creure i van defensar l’Estat republicà.

SEGON.- Reivindicar la vigència dels valors republicans com la sobirania popular, la igualtat, la justícia social, el laïcisme o la plurinacionalitat de l’Estat.

TERCER.- Reclamar el dret de la ciutadania a escollir el model d’Estat i en conseqüència el dret a escollir-ne el cap d’Estat.

QUART.- Homenatjar els valors democràtics de la República, ubicant en la façana de l’Ajuntament i dels equipaments emblemàtics de la ciutat la bandera de la 2a República.

CINQUÈ.- Traslladar aquests acords a les associacions memorialistes i republicanistes de Catalunya i fer-los públics a través dels mitjans habituals de comunicació de l’Ajuntament.