Nº 16 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 22 de maig de 2018.

Presentada per CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES} amb l’adhesió de Cs i CIU

 

 

MOCIÓ AMB MOTIU DEL 17 DE MAIG DIA INTERNACIONAL CONTRA L’HOMOFÒBIA, LA LESBOFÒBIA, LA BIFÒBIA I LA TRANSFÒBIA.

El 17 de maig es commemora el dia contra l’homofòbia, la lesfòbia, la bifòbia i la transfòbia arran de l’eliminació, l’any 1990, de l’homosexualitat de la llista de malalties mentals per part de l’Organització Mundial de la Salut. 23 anys després, l’OMS va 0.anunciar que el 2018 deixarà de considerar la transsexualitat com un trastorn mental per a considerar-ho “incongruència de gènere”. Des de llavors, internacionalment cada 17 de maig es commemora el Dia Mundial contra l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com a mostra de rebuig a qualsevol tipus de discriminació per raó d’orientació sexual o identitat de gènere.

Per això, és un dia per tornar a recordar i condemnar enèrgicament la situació de violència i discriminació que estan patint les persones lesbianes, gais, trans i bisexuals a la república russa de Txetxènia fruit de la persecució organitzada per part les autoritats d’aquest país. Com també ho és per a condemnar la situació de la Jimena i la Shaza, la parella de dones lesbianes que va acabar a una presó turca fugint de la lesbofòbia dels seus propis pares.

El 17 de maig és un dia per reclamar la fi de les agressions homòfobes també a casa nostra, per recordar a l’Andy i el Jorge que van rebre una pallissa per fer-se petons en públic a la porta d’una discoteca a Berga, al Xavi que va ser agredit quan estava amb altres amics a Montjuïc, un jove gai que va ser agredit durant el darrer carnaval de Sitges o al Jesús Tomillero, àrbitre de futbol que ha patit insults reiterats i amenaces de mort pel sol fet de ser gai.

Cal dir-ho fort i clar. La LGTBIfòbia, l’odi i menyspreu cap a lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals genera violència, i ho fa de moltes maneres.

A Catalunya ja vam donar un pas important en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI amb La Llei per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia aprovada el 2 d’octubre de 2014 al Parlament de Catalunya. Tres anys després, és urgent el seu desplegament i aplicació efectiva per tal de sancionar totes aquelles actituds discriminatòries i violentes que dia rere dia pateixen les persones LGBTI al nostre país.

Per tal d’assolir la igualtat real, es fa inevitable qüestionar de manera transversal l’heteronormativitat que social i culturalment imposa el nostre sistema heteropatriarcal pressuposant una única orientació sexual i dues identitats de gènere (home-dona) estanques.

La igualtat és tasca de tota la ciutadania, i les administracions públiques també han de treballar per a la seva promoció i comprometre’s a no donar ni un pas enrere.

El 17 de maig, Dia contra la LGTBIfòbia, ha de servir per reclamar, doncs, la fi de tota discriminació per motiu d’orientació sexual i identitat de gènere. La lluita contra la LGTBIfòbia és una lluita moral, la lluita de totes i tots els i les qui creiem en una societat més justa, més generosa i més respectuosa.

El Ple, a proposta del grup polític municipal d’ICV-EUIA-PIRATES-E amb l’adhesió dels grups polítics municipals de Ciutadans i CiU, acorda:

PRIMER.- Instar al Govern de l’Estat Espanyol a aprovar la proposta de “Ley contra la discriminación por orientación sexual, identidad o expresión de género y características sexuales, y de igualdad social de lesbianas, gais, bisexuales, transexuales, transgénero e intersexuales” (Ley de Igualdad LGTBI).

SEGON.- Instar al Govern de la Generalitat a desplegar la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, especialment en el seu règim sancionador.

TERCER.- Elaborar una diagnosi i un Pla municipal per la diversitat sexual i de gènere, abans de final de la legislatura, que englobi el conjunt de polítiques i mesures per a promoure, defensar la igualtat i garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals.

QUART.- Manifestar el compromís de l’Ajuntament de desplegar i fer complir la Llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia i la transfòbia a l’Hospitalet de Llobregat.

CINQUÈ.- Commemorar cada any el 17 de maig – Dia Mundial contra l’homofòbia, la lesfòbia, la bifòbia i la transfòbia – , penjant el símbol de l’arc de Sant Martí a la façana del consistori, així com programant actes adreçats a persones de totes les edats i fomentant l’organització d’esdeveniments per part d’entitats o ciutadania.

SISÈ.- Traslladar els presents acords al Govern de la Generalitat, al Govern de l’Estat Espanyol i a les entitats locals que han treballat i treballen pels drets del col·lectiu LGTBI.