Nº 35 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 24 de juliol de 2018.

Presentada CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES}, ERC i CUP-PA

APROVADA. PP en contra del punt 3. Resta de punts aprovats per unanimitat.

MOCIÓ DE SUPORT I PER LA PROTECCIÓ DELS DEFENSORS DELS DRETS HUMANS A COLÒMBIA

A Colòmbia, malgrat el procés de pau, en el darrer any s’ha produït un alarmant augment dels homicidis i dels atacs contra els defensors i defensores dels drets humans per part de determinats grups armats.

A  finals del 2016, el Govern i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), el grup guerriller més gran del país, van signar un acord de pau que va ser posteriorment ratificat pel Congrés. Fa uns mesos, el govern va anunciar el començament de negociacions amb la segona guerrilla més important del país, l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN), però el gener les negociacions van quedar suspeses. No obstant això, la signatura dels acords de pau suposa el primer de moltes més passes necessàries per arribar a una situació en la qual la població colombiana pugui viure sense por de ser víctima d’homicidi, desaparició o desplaçament forçat per pànic a perdre la vida. Ens trobem davant un moment històric en el qual la comunitat internacional és fonamental.

La percepció que l’acord de pau aconseguit amb les FARC suposa el final de les violacions de drets humans està molt lluny de la realitat. Malgrat l’acord de pau, Colòmbia viu des d’agost de 2016 un alarmant augment dels atacs contra defensors i defensores dels drets humans, especialment contra líders comunitaris, activistes en favor del dret a la terra i el medi ambient, i contra els qui fan campanya pel procés de pau i contra la impunitat, sobretot en zones rurals.

Segons l’ONU, l’any 2017 van ser assassinats 100 defensors i defensores de drets humans a Colòmbia. Davant aquesta situació les autoritats colombianes han d’adoptar mecanismes de protecció més efectius i exhaustius que garanteixin la seguretat de les comunitats en risc. A menys que les autoritats no assegurin la protecció urgent d’aquestes comunitats, es podrien perdre moltes vides.

Darrere d’aquests atacs hi ha grups armats, inclosos paramilitars, que han augmentat la seva activitat per apoderar-se dels territoris abans controlats per les FARC, rics en recursos i que es poden explotar amb fins econòmics. Les autoritats colombianes al·leguen que tots els grups paramilitars van ser desmobilitzats l’any 2015. No obstant això, la realitat és una altra, l’Oficina a Colòmbia de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans ha alertat en reiterades ocasions de l’augment de l’activitat paramilitar i dels riscos que comporta. Per tant, les autoritats han d’actuar per protegir les comunitats amenaçades per aquests grups armats, en lloc de negar que continuen actius.

 Colòmbia es troba en un moment històric de construcció de la pau, però aquesta pau no pot implicar més impunitat. Sense justícia no hi haurà pau real, i és per això que s’ha de garantir a les víctimes el seu dret a la veritat, justícia i reparació. D’acord amb el dret internacional, les autoritats colombianes han de portar davant la justícia als presumptes culpables de crim de guerra i de lesa humanitat.

El paper dels defensors i de les defensores és fonamental per a la construcció de la pau a Colòmbia. Però la pau no es pot construir amb la impunitat dels abusos i les violacions dels drets humans.

Per aquests motius, l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, a proposta dels grups municipals ICV-EUiA-Pirates, ERC i CUP-Poble Actiu, acorda:

PRIMER.- Mostrar el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet a la tasca dels activistes i líders comunitaris i demanar la seva protecció efectiva perquè puguin continuar treballant per a la defensa dels drets humans.

SEGON.- Adherir-se a la Declaració del Parlament de Catalunya de suport i per la protecció dels defensors dels Drets Humans a Colòmbia aprovada per unanimitat el 26 de juny del 2017.

TERCER.- Instar el Govern de la Generalitat a fer les gestions necessàries perquè les Missions d’Observació i de Verificació de Nacions Unides a Colòmbia estiguin dotades d’un component de drets humans per tal de reforçar les funcions de vigilància de l’Oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans en aquest país.

QUART.- Instar el Govern colombià perquè adopti mesures més efectives per garantir la seguretat dels grups i les comunitats en risc, com els pobles indígenes, afrodescendents i camperols, i els defensors i les defensores de drets humans.

CINQUÈ.- Traslladar aquesta declaració del Parlament de Catalunya amb l’adhesió de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i instar el Govern espanyol a prendre mesures pel compliment dels punts anteriors.

SISÈ.- Traslladar aquests acords a Amnistia Internacional Catalunya, a la Taula per Colòmbia, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, al Parlament de Catalunya i al Govern espanyol.