Nº 23 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 24 d’octubre de 2017.

Presentada conjuntament per CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES}, ERC, CIU i CUP-PA.

Aprovada. PP i C’s en contra, .

 

MOCIÓ DE CONDEMNA A L’ACTUACIÓ DESPROPORCIONADA I LA BRUTALITAT POLICIAL, LA REPRESSIÓ DE L’ESTAT CONTRA LES INSTITUCIONS CATALANES, I PER LA DEFENSA DEL DIÀLEG I LA MEDIACIÓ INTERNACIONAL.

El diumenge 1 d’octubre de 2017 passarà a la història a l’Hospitalet i Catalunya per la vergonya d’un Estat espanyol repressor que ha exercit una violència desproporcionada davant d’una ciutadania absolutament indefensa. Però sobretot restarà en els nostres cors i en la nostra memòria per l’actitud cívica, serena, coratjosa, pacífica i persistent d’uns ciutadans i ciutadanes que van sortir a votar i exercir la democràcia malgrat les amenaces i l’estat de setge i por.

Ens trobem davant la major crisi de relacions institucionals entre Catalunya i el govern de l’Estat Espanyol, principalment per l’actitud de bloqueig del govern del PP davant la demanda majoritària dels catalans i catalanes de decidir l’estatus de Catalunya en un referèndum. Fa anys que l’Estat espanyol obvia les propostes i la reivindicació legítima que des de Catalunya s’han plantejat. Tot el contrari, els moviments i actuacions del govern estatal han anat en sentit oposat a la voluntat majoritària de la societat catalana, un retrocés que, amb la seva actitud repressora i allunyada de la solució democràtica, fa el conflicte cada vegada més profund.

Durant les darreres setmanes, el govern de l’Estat Espanyol ha sobrepassat totes les línies imaginables, actuant de forma inacceptable des d’un punt de vista democràtic, emprenent un gravíssim atac a l’autonomia, les institucions i el poble de Catalunya, que lluny de facilitar una solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya, l’ha dut a un atzucac que l’inhabilita com a govern democràtic per a la resolució de la situació. La citació a centenars d’alcaldies a declarar, la detenció de càrrecs públics catalans, la prohibició d’actes i campanyes polítiques, l’entrada de les forces de seguretat en impremtes i en mitjans de comunicació, el segrest de revistes, la irrupció en dependències del Govern, són actuacions que estan destruint la convivència i les bases constitutives de la democràcia, i que estan portant a Catalunya i a Espanya a una situació d’excepcionalitat alarmant. Una situació que s’ha agreujat amb l’empresonament cautelar dels representants d’Omnium i ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

La imatge de la brutalitat policial i l’actuació desproporcionada de les forces de seguretat de l’Estat Espanyol el diumenge 1 d’octubre de 2017, desallotjant centres educatius per la força, provocant molts desperfectes en edificis públics i instal·lacions, realitzant càrregues policials contra ciutadans i ciutadanes indefensos sense cap tipus d’avís, amb centenars de persones ferides, que es mobilitzàvem pacíficament en un exercici de llibertat d’expressió democràtica, és una prova més de la demofòbia del govern del Partit Popular, de la seva incapacitat de diàleg i de la seva actitud involucionista, intolerant i regressiva contra els drets i les llibertats.

Rebutgem i condemnem de forma enèrgica, alta i clara tota la violència generada per l’Estat espanyol, emparat pel seu Govern, contra veïns i veïnes de la nostra ciutat i d’altres pobles i ciutats que el que volien és decidir i exercir la democràcia. Una violència que va causar gairebé 900 persones ferides registrades a mans de la brutalitat policial, dues d’elles en
estat molt greu, per afectacions a conseqüència de l’ús de pilotes de goma, prohibides a Catalunya.

La vulneració de drets fonamentals i les imatges d’agressions, repressió sense contemplacions i violència, no cauran mai en l’oblit. Els danys materials que els cossos de seguretat han causat en edificis i a l’espai públic han de ser rescabalats. L’actuació ha estat dictada pel govern de l’Estat, que n’és el responsable últim, i que n’haurà d’assumir les conseqüències.

Tanmateix reiterem que la mobilització ha estat presidida per un compromís cívic, solidari i respectuós amb les manifestacions exterioritzades per la ciutadania que acudia a exercir el seu dret al vot. Reconeixem i agraïm profundament l’actitud i el comportament dels casi 2,5 milions de persones que el dia 1 d’octubre es van expressar a les urnes, i una especial
menció a qui se’ls va usurpar el vot. La seva valentia, compromís i fortalesa exercint el dret a vot, oposant resistència pacífica, fent costat a la gent que volia votar i no caient en la provocació de les forces de seguretat espanyoles, sota un estat de setge i por, són el reflex d’una societat madura, pacífica i plenament democràtica. Un reconeixement a les persones
voluntàries, càrrecs electes i alcaldies, personal públic i votants, que plegats van fer possible que es pogués votar.

Si aquestes actuacions que denunciem ja són prou greus, les compareixences de la Vicepresidenta del Govern del PP i del propi President del Govern de l’Estat afirmant que l’actuació policial s’havia fet en defensa de les persones, demostren un immens grau de cinisme que supera qualsevol límit ètic i els inhabilita per a governar. Alhora expressem la nostra sorpresa i preocupació per la intervenció del Rei el dimarts 3 d’octubre que en el seu discurs no va mostrar cap empatia cap als sentiments majoritaris de rebuig i indignació pels esdeveniments de diumenge passat, ni cap referència a la mediació i el diàleg. Desafortunades declaracions que han estat subscrites per diversos representants polítics, reclamant la aplicació de l’article 155 per tal d’acabar amb la soberania i les insitucions catalanes.

Continuarem compromesos i compromeses des dels nostres municipis perquè la política, el debat i la democràcia siguin les eines bàsiques de les institucions i de la ciutadania per afrontar el futur, així com defensar les llibertats, els drets fonamentals, l’autogovern i la capacitat de Catalunya, de la seva ciutadania de decidir el seu futur.

Cridem a la mobilització, en defensa de les llibertats, els drets fonamentals, la democràcia, l’autogovern i les institucions pròpies de Catalunya.

Per tot això, els grups municipals d’ICV-EUIA-PIRATES-E, ERC, CIU-PDeCAT i CUP-PA proposen al ple de l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat l’adopció dels següents acords:

PRIMER.- Expressar el nostre enèrgic rebuig a la intervenció desproporcionada i la brutalitat policial de les forces de seguretat de l’Estat contra centenars de ciutadans i ciutadanes que es manifestaven pacíficament reivindicant el seu lliure exercici de vot i reconèixer el comportament cívic i pacífic del poble de Catalunya.

SEGON .- Expressar el nostre rebuig absolut a l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, per suspendre l’autogovern català. Demanem el manteniment de la soberania del poble de Catalunya i la preservació de les institucions catalanes.

TERCER.- Reclamar la dimissió del president del Govern de l’Estat Espanyol, Mariano Rajoy per estar inhabilitat per resoldre la greu crisi política entre Catalunya i Espanya, així com reclamar la dimissió de tots els càrrecs polítics implicats en l’exercici de la violència d’Estat i de la vulneració dels drets humans a Catalunya.

QUART.- Demanar la dimissió del vicesecretari de comunicació del Partido Popular, Pablo Casado, per les seves greus declaracions amb les que desitjava que el President de Catalunya, en el cas de declarar la independència, “acabi com Lluís Companys”.

CINQUÈ.- Instar al Ministeri de l’Interior el rescabalament pels danys materials causats pels cossos de seguretat de l’Estat en la seva actuació desmesurada a Catalunya i en concret a l’Hospitalet pels danys causats en l’Institut Vilumara, bé cultural d’interès local.

SISÈ.- Expressar la solidaritat de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat a totes les persones ferides com a resultat de la brutalitat en l’actuació desproporcionada dels cossos de seguretat de l’Estat i el desig que es recuperin ben aviat, alhora que considerem que aquests fets mereixen una resposta contundent exigint una investigació judicial sobre la desmesurada actuació policial envers la ciutadania que exercia pacíficament els seus drets polítics. Mostrar tambè la solidaritat amb tots els municipis afectats, com el nostre, pels danys provocats per la violència policial.

SETÈ.- Expressar el suport a les més de 700 alcaldies de Catalunya que estan sent investigades per la justícia de l’Estat Espanyol per promoure l’exercici del dret a decidir o de qualsevol altra expressió de les seves opinions polítiques de forma pacífica, lliure i democràtica amb empara en els principis fonamentals d’autonomia local i dret a la participació política.

VUITÈ.- Expressar el suport a les 15 persones investigades i coaccionades per la policia, per haver defensat la llibertat d’expressió a internet i la llibertat de la xarxa.

NOVÈ.- Condemnar l’empresonament dels líders de l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sánchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per delictes de sedició així com la persecució judicial de persones per les seves idees polítiques i exigir la seva posada en llibertat.

DESÈ.- Instar el Govern Espanyol perquè aturi totes les actuacions repressives que amenacen les llibertats fonamentals constitutives de la democràcia, exigir la retirada dels efectius policials del Cuerpo Nacional de Policia i la Guardia Civil i que obri un diàleg amb la Generalitat de Catalunya i amb el conjunt d’actors polítics per buscar solucions polítiques democràtiques al conflicte.

ONZÈ.- Instar la Comissió Europea a un pronunciament de rebuig i denúncia de la repressió contra la seva pròpia ciutadania i la promoció d’una mediació política internacional imparcial que permeti trobar vies de diàleg. Instar també a la Comissió Europea a obrir una investigació rigorosa, independent i imparcial sobre els actes de violència i vulneració de
drets fonamentals contra la seva pròpia ciutadania tal i com afirma l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans. Instar al Govern Espanyol a iniciar un procés de mediació i diàleg, amb la intervenció de la comunitat internacionals que s’han manifestat a favor d’una negociació d’igual a igual entre ambdues parts.

DOTZÈ.- Fer una crida al conjunt de la ciutadania de Catalunya en la seva pluralitat i diversitat, per la defensa d’un marc democràtic que tingui per principi el diàleg i no la força, la política i no l’autoritarisme, el respecte i no la intolerància per seguir preservant la cohesió social i la convivència cívica i democràtica des de la diversitat i pluralitat i els valors existents
al nostre país. La unitat és la millor defensa de la democràcia.

TRETZÈ.- Adherir-nos al manifest de la Taula per la Democràcia impulsada per entitats, els sindicats i les organitzacions de la societat civil catalana per donar una resposta unitària, transversal, ferma i decidida en defensa de les institucions catalanes, els drets fonamentals, el dret que té la ciutadania de Catalunya a decidir el seu futur polític i la democràcia.

CATORZÈ.- Traslladar aquests acords al president del govern de l’Estat Espanyol, al President de la Generalitat de Catalunya, a la presidenta del Parlament de Catalunya, al President del Parlament europeu, als grups polítics del Congrés, Senat, Parlament de Catalunya i Parlament Europeu, a les entitats municipalistes de Catalunya, a Òmnium
Cultural i a l’Assemblea Nacional Catalana.

Annex – MANIFEST DE LA TAULA PER LA DEMOCRÀCIA EN DEFENSA DELS DRETS I LLIBERTATS

Avui hem aturat el país. Seguint la crida feta per la Taula per la Democràcia el comerç, les escoles, el transport, la indústria, els mitjans de comunicació, els teatres i auditoris, la pagesia, … han paralitzat l’activitat del país. La ciutadania ha rebutjat la violència exercida pels cossos de seguretat de l’estat durant el referèndum del dia 1 d’octubre i ha denunciat la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques, pacíficament però amb fermesa.

Les més de 60 entitats que formen la Taula per la Democràcia condemnem enèrgicament la violència exercida per part de les forces de seguretat de l’estat per intentar impedir el referèndum de l’1 d’octubre. Les actuacions policials per desallotjar violentament els milers de persones que s’han aplegat en els col·legis de Catalunya i per requisar el material per a la votació són absolutament inadmissibles i són una violació de drets civils i polítics i de la convivència de la societat catalana amb de 900 persones ferides.

La Taula per la Democràcia expressa la solidaritat i l’afecte a totes les persones ferides i desitja que es recuperin ben aviat, alhora que considerem que aquests fets mereixien una resposta contundent i per això hem parat el país i exigim la immediata retirada dels cossos policials estatals. Constatem la vulneració dels drets fonamentals i les llibertats democràtiques que s’estan produint per part del Govern i els organismes de l’Estat.

Per tot això, fem una crida al conjunt de la ciutadania de Catalunya, en la seva pluralitat i diversitat, a la defensa d’un marc democràtic que tingui per principi el diàleg i no la força, la política i no l’autoritarisme, el respecte i no la intolerància. La unitat és la millor defensa de la democràcia.

Fem una crida al conjunt de forces polítiques i socials de l’Estat Espanyol i d’Europa per a què facin tot allò que sigui necessari per garantir els drets fonamentals i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

Sortim al carrer, donem una resposta pacífica, contundent i democràtica. No tolerarem cap més agressió.

EXIGIM LA IMMEDIATA RETIRADA DELS COSSOS POLICIALS DE L’ESTAT.

SOM GENT DE PAU

CATALUNYA, UN SOL POBLE

Llegida la moció, abandonem el ple municipal en protesta per l’amenaça d’aplicació de l’article 155 i en defensa de les institucions catalanes.