Nº 37 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 28 de març de 2017.

Presentada per PSC, Cs, CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES}, ERC i CUP-PA.

 APROVADA. A Favor: PSC, Cs, CanviemLH, PP (Punt 1), ERC, CIU, CUP-PA i no ads. / En contra: PP (tots el punts excepte punt 1)

MOCIÓ PER DONAR SUPORT A LA PLATAFORMA DE VÍCTIMES DE L’ÀLVIA 04.155

La Plataforma de Víctimes de l’Alvia 04.155 lluita per aclarir les circumstàncies en què es va produir el desgraciat accident del tren Alvia 04.155 amb destinació a Santiago de Compostel·la el 24 de juliol de 2013. Aquest accident en què van morir 81 persones i van resultar ferides altres 145 és l’accident ferroviari més greu de la història de la democràcia espanyola. Aquesta Plataforma es va constituir amb la intenció de reivindicar la veritat i la
justícia en sentit ampli, exigint també responsabilitats polítiques, pels fets que van envoltar l’esmentat sinistre.

Un fet tan greu no pot quedar en l’oblit de les institucions públiques i dels responsables polítics, i per això és necessari indagar en les causes d’aquest accident i en les responsabilitats penals i polítiques que se’n puguin derivar. Al marge de les investigacions judicials i les responsabilitats penals que n’hi pugui haver, les víctimes sempre han reivindicat l’obertura d’una Comissió d’Investigació Parlamentària per depurar les responsabilitats polítiques, i en un exercici de responsabilitat cal donar el nostre suport a aquesta iniciativa, posicionar-nos del seu costat manifestant el nostre suport.

La Plataforma de Víctimes de l’Alvia 04.155 ha denunciat en reiterades ocasions la manca de sensibilitat de les autoritats i una incomprensible situació de desemparament que viola els seus drets més bàsics com a víctimes i familiars d’aquest terrible esdeveniment. Amb aquesta moció no podem reparar el dany immens que aquestes persones han patit, no podem fer justícia, ni aclarir la veritat del que ha passat, però a través del consens entre tots els partits polítics amb representació al nostre Ajuntament en un acte de responsabilitat i compromís contribuïm a reconèixer i dignificar les víctimes i familiars de l’accident ferroviari Alvia 04.155.

Per aquests motius, els grups municipals PSC, CIUTADANS, ICV-EUiA-PIRATES, ERC i CUP-PA proposen els següents acords:

PRIMER.- Donar suport a la Plataforma de Víctimes de l’Alvia 04.155.

SEGON.- Donar suport a les iniciatives de la Plataforma de Víctimes de l’Alvia 04.155, i en particular a:
a) Sol·licitar al Govern de l’Estat que s’encarregui a una comissió d’experts i tècnics independents la investigació dels fets.
b) Sol·licitar al Congrés dels Diputats l’obertura d’una comissió d’investigació en seu parlamentària per establir possibles responsabilitats polítiques.

TERCER.- Traslladar aquest acord al Govern de l’Estat, als Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats i a la Plataforma de Víctimes de l’Àlvia.