Moció pels 25 anys de lluita de la plataforma Pedro Álvarez

Home/Mocions/Moció pels 25 anys de lluita de la plataforma Pedro Álvarez

Moció pels 25 anys de lluita de la plataforma Pedro Álvarez

Nº 21 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 22 de desembre de 2017.

Presentada conjuntament per CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES}, ERC, CUP-PA i amb l’adhesió de CIU

Rebutjada . Vots en contra: PSC, No adscrits. Abstenció: C’s i PP.

 

MOCIÓ PER A CANVIAR EL NOM DE LA PLAÇA GRANADA PEL DE PEDRO ÁLVAREZ EN RECORD A LA LLUITA DE 25 ANYS DE LA PLATAFORMA PEDRO ÁLVAREZ

Atès que la nit del 15 de desembre de 1992 va ser assassinat el jove Pedro Álvarez, a l’avinguda Catalunya de l’Hospitalet de Llobregat. Fet que ha marcat un dels capítols més negres de l’historia local de l’Hospitalet de Llobregat i es troba fixat a l’imaginari col·lectiu dels nostres barris, com una de les grans injustícies de la ciutat.

Atès que l’únic sospitós del cas, un agent del cos de la Policia Nacional, va ser detingut i pocs dies després posat en llibertat, sense haver estat estudiades amb profunditat les pistes i testimonis visuals dels fets.

Atès que des d’aquest primer moment, la família i amics del jove van iniciar una lluita constant per l’esclariment de l’assassinat d’en Pedro, que va incloure la convocatòria de manifestacions massives a l’Hospitalet i a Barcelona, una vaga de fam per part d’en Juanjo Álvarez, pare d’en Pedro, així com la recollida de més de 5.000 signatures.

Atès que el Ple de l’Ajuntament de l’Hospitalet al març de l’any 1999, va subscriure un compromís públic com a administració, amb format de moció política, amb els acords següents: “Mostrar la nostra solidaritat i recolzament a la família de Pedro Álvarez en la lluita que mantenen per l’esclariment de la mort del seu fill” i “instar a las autoritats competents, al Ministerio del Interior i al Poder Judicial, perquè realitzin i canalitzin les investigacions i el procés necessari per tal de procedir al total esclariment d’aquests fets i donar trasllat d’aquest acord al Ministeri d’interior, al Consell General del Poder Judicial, a la família d’en Pedro Alvarez i als Portaveus dels Grups Polítics Municipals.”

Atès que l’any 2004 aquest Ple també va rebre les reivindicacions de la Plataforma Pedro Álvarez, a través d’una pregunta del propi Juanjo Álvarez formulada al propi Ple. Una pregunta que exigia el compliment dels acords legals que va subscriure aquesta mateixa cambra de representació municipal i perquè s’implementessin les investigacions necessàries i es desenvolupés el procés adient per l’esclariment definitiu de l’assassinat d’en Pedro Álvarez.

Atès que el mes de novembre de 2016, aquest Ple va aprovar una declaració institucional en suport a la Plataforma Pedro Álvarez i a la Família Álvarez en la qual es recollien com a compromisos per a aquest ajuntament:

PRIMER: Mostrar la nostra solidaritat i recolzament a la família de Pedro Álvarez en la lluita constant i exemplar que mantenen per l’esclariment de la mort del seu fill.

SEGON: Garantir expressament el suport institucional e l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat a les campanyes d’informació de la Plataforma Pedro Álvarez, mitjançant la facilitació necessària per a fer ús de la via pública i dels equipaments públics d’acords amb la normativa vigent.

TERCER: Mostrar el compromís de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat amb la defensa dels valors vinculats a la memòria, veritat, justícia i reparació.

QUART: Mostrar l’enuig de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat davant la impunitat d’un fet tan greu com és un assassinat d’un veí, en al via pública.

CINQUÈ: Instar a totes les autoritats competents, Ministerio, Conselleria i Fiscalia, per tal que facin tot el possible per tal d’esclarir definitivament l’autoria de l’assassinat d’en Pedro Álvarez.

SISÈ: Instar al futur/a Síndic/a de Greuges de l’Hospitalet, el de Barcelona i Catalunya, i al Defensor del Pueblo, a examinar els fets per a determina si s’ha pogut produir un mal funcionament de l’Administració.

Atès que any rere any la Plataforma Pedro Álvarez surt als carrers de l’Hospitalet i d’altres municipis, per tal de denunciar l’abús de poder i la impunitat que han impedit la resolució d’aquest assassinat, organitzant cada 15 de desembre una concentració i una manifestació, per mostrar el ferm rebuig a com s’ha portat el cas i l’abandonament a la família, per part de totes les administracions i organismes públics de l’Estat. Així com també expressar la solidaritat del poble de l’Hospitalet de Llobregat amb la Plataforma i la família d’en Pedro Álvarez.

Atès que des del crim han passat ja 25 anys i, a dia d’avui, encara no s’ha produït cap avenç a les investigacions, ni ningú mai ha assumit cap responsabilitat per aquest greus fets.

Atès que des de l’any 1999, aquesta administració local té pendent donar compliment als seus acords, fent ús de tots el recursos al seu abast.

Atès que la mort d’en Pedro Álvarez no es pas un cas aïllat. La Plataforma vol recollir sota el paraigües de la seva activitat i visibilitat, casos similars d’abusos policials com són: la mort al barri del Raval d’en Juan Andrés Benítez, després de ser reduït amb força violència per un grup de Mossos d’Esquadra, el cas d’en Jonathan Carrillo, agredit per diversos agents municipals de Terrassa, segons el testimoni directe de diversos veïns/es i que es va saldar amb la imputació de fins a 4 agents de la Policia Municipal de Terrassa o el suïcidi de Patricia Heras després de ser condemnada a 3 anys de presó, acusada dels fets del 4F, en circumstàncies clarament anòmales i opaques. Uns fets que el documental Ciutat Morta, posa de manifest que són molt qüestionables.

Atès que el nom de la Plaça Granada de l’Hospitalet de Llobregat, indret molt proper al lloc on va tenir lloc l’assassinat d’en Pedro Álvarez, no compta amb un grau de coneixement i reconeixement prou elevant entre els veïns i veïnes de l’Hospitalet de Llobregat i en canvi, desprès de 25 anys de concentracions i ofrenes florals aquest lloc ha estat vinculat informalment, durant dècades, amb el nom del noi assassinat.
Atès que aquest Ajuntament, com a institució que representa a les veïnes de l’Hospitalet de Llobregat, té un deure ètic i històric, davant aquests greus fets i la seva impunitat, amb la família Álvarez i la seva lluita.

Per tot això, els grups municipals ICV-EUiA-Pirates-E, ERC i CUP-Poble Actiu de l’Hospitalet proposem al Ple els següents acords:

PRIMER.- Concretar les mostres de solidaritat i suport a la família de Pedro Álvarez en la lluita que mantenen per l’esclariment de la mort del seu fill i la tasca de la Plataforma, tal com ha validat vàries vegades aquest consistori, mitjançant:

A) la concessió del nom de la plaça Granada a Pedro Álvarez o en el seu defecte, instar a la comissió de Nomenclàtor a trobar la millor solució per a que al llarg de l’any 2018 l’Hospitalet de Llobregat pugui retre homenatge amb aquesta distinció tant a la família Álvarez, com a la lluita de la Plataforma que els hi dona suport i que hi hagi a l’Hospitalet de Llobregat un carrer, plaça o parc que porti el nom del jove assassinat o de la família Álvarez o de la Plataforma Pedro Álvarez.

B) Trobar la manera burocràtica adient per tal de cedir i posar en disposició de la Plataforma Pedro Álvarez un local municipal per a que puguin realitzar la seva tasca reinvidicativa i informativa, seguint l’acord inclòs a la declaració institucional de suport a la tasca de la Plataforma.

C) Estudiar, des de les eines i recursos amb els quals compta l’Ajuntament, la millor manera d’oferir suport i acompanyament jurídic a la plataforma Pedro Álvarez en la seva lluita per a la re-obertura de la causa judicial.

D) Estudiar la possible col·laboració de la Guàrdia Urbana de l’Hospitalet de Llobregat amb la Plataforma Pedro Álvarez en la recerca de noves pistes i investigacions que puguin reobrir el cas jurídicament.

SEGON.- Insistir en l’acord pres al novembre de 2016 per aquest Ple per a instar a les autoritats i institucions competents (Ministerio del Interior, Conselleria de l’Interior de la Generalitat, Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Hospitalet de Llobregat) tants cops com sigui necessari, que es realitzin les investigacions pertinents dins d’un procés adient, perquè s’esclareixi definitivament l’assassinat d’en Pedro Álvarez, com a mostra inqüestionable que no hi ha lloc per a la impunitat al nostre municipi.

TERCER.- Instar al futur/a Síndic/a de Greuges Municipal a l’assumpció del seguiment d’aquest cas en particular, i d’altres possibles casos, on es denunciessin presumptes situacions d’abús de poder, per part dels cossos de seguretat de l’Estat, de la Generalitat i del municipi, ja sigui prèvia demanda ciutadana o d’ofici.

QUART.- Donar Trasllat al Consell de Ciutat, als Consells de Districte, a la Federació d’Associacions de Veïns de l’Hospitalet i a la Plataforma Pedro Álvarez. Així com també al Jutjat d’Instrucció número 5 de l’Hospitalet de Llobregat, a l’Ajuntament de Barcelona, al Consell Comarcal del Baix Llobregat, a la Diputació de Barcelona, als grups parlamentaris amb representació al Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris amb representació al Congrés dels Diputats.

Leave A Comment