Nº 16 de l’ordre del dia del ple municipal ordinari del 26 de febrer de 2019.

Presentada per CanviemLH {ICV-EUIA-PIRATES} i ERC amb adhesió de CIU i CUP-PA

 . 

MOCIÓ PER RATIFICAR EL SUPORT DE L’AJUNTAMENT DE L’HOSPITALET A LA FUNDACIÓ PROACTIVA OPEN ARMS I DEMANAR EL DESBLOQUEIG IMMEDIAT DEL VAIXELL RETINGUT AL PORT DE BARCELONA

Open Arms és una organització no governamental i sense ànim de lucre. La seva principal missió és la de rescatar del mar a aquelles persones que intenten arribar a Europa fugint de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa. Neix d’una empresa de socorrisme i salvament marítim amb dilatada experiència en les costes espanyoles.

Es dediquen a la vigilància i salvament de les embarcacions de persones que necessiten auxili en el Mar Egeu i Mediterrani Central, així com a la denúncia de totes les injustícies que estan passant i que ningú explica.

El Ple Municipal de l’Ajuntament de l’Hospitalet celebrat en abril de 2018 va aprovar la següent moció dels grups de CUP-PA, ICV-EUiA-Pirates i ERC en suport a la Fundació Proactiva Open Arms

«MOCIÓ EN SUPORT A LA FUNDACIÓ PROACTIVA OPEN ARMS

La Fundació Proactiva Open Arms va néixer amb l’objectiu d’evitar la mort de les persones exiliades que intenten arribar al continent europeu que fugen de l’Àfrica, ja sigui per qüestions econòmiques, polítiques o bèl·liques, davant de la política de tancament de fronteres promoguda per la Unió Europea.

Cal recordar que aquesta política comunitària, amb l’aliança imprescindible de Turquia, membre de l’OTAN, va causar aproximadament 5.000 morts només l’any 2016, segons xifres de la pròpia Organització de les Nacions Unides.

En contraposició a aquesta política criminal, que a dia d’avui no sols perdura sinó que s’incrementa, la societat civil catalana va protagonitzar la manifestació més massiva a nivell continental per tal d’exigir a les institucions responsables aturar aquest genocidi.

Com a resposta, la Generalitat de Catalunya ha intentat engegar diferents iniciatives per tal de revertir aquestes polítiques que, un cop més, han topat amb l’oposició de l’Estat espanyol, que és qui en té les competències actualment.

Tanmateix, diumenge 18 de març, la República Italiana va decidir immobilitzar un vaixell d’aquesta Fundació i investigar judicialment membres d’aquesta organització no governamental per uns suposats delictes de foment de la immigració irregular i associació criminal.

Aquesta decisió implica que mentre les membres d’aquesta organització no puguin continuar la seva tasca, la llista de morts a la Mediterrània es farà cada dia més llarga.

Per tots aquests motius el Ple, a proposta del grup polític municipal CUP-Poble Actiu, amb les adhesions d’ICV-EUiA-Pirates-E i ERC, acorda:

PRIMER.- Expressar el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat amb la Fundació Proactiva Open Arms i l’activitat que desenvolupa i col·laborar econòmicament mitjançant la via més adient amb la major celeritat possible.

SEGON.- Exigir al Primer Ministre i al President de la República Italiana que prengui les mesures oportunes per resoldre aquest conflicte i faciliti a la Fundació Proactiva Open Arms, així com a qualsevol altra ONG que realitzi la mateixa funció, el desenvolupament de les seves activitats.

TERCER.- Instar al jutjat que instrueix el cas d’investigació de la Fundació Proactiva Open Arms a arxivar el més ràpid possible aquesta causa, i permetre que aquesta Fundació pugui desenvolupar la seva activitat, així com que tingui en compte els suport d’aquesta institució a aquesta Fundació.

QUART.- Exigir als òrgans corresponents de la Unió Europea que afrontin el conflicte de l’exili de milers de persones de l’Àfrica i l’Àsia al nostre continent, tot promovent unes polítiques d’acolliment que garanteixin la subsistència i els drets més bàsics a les persones que fugen de la misèria i de la guerra.

CINQUÈ.- Traslladar aquests acords a la Fundació Proactiva Open Arms, al Primer Ministre de la República Italiana, al President de la República Italiana, al jutjat que instrueix aquesta causa, als òrgans de govern de la Unió Europea i al Parlament de Catalunya.»

Una setmana després de convertir-se en president d’Espanya, Pedro Sánchez es presentava al món oferint-se a acollir l’Aquarius, amb 629 migrants, a bord, a qui Malta i Itàlia havien tancat els ports. Aquest mateix govern ara ha denegat a l’Open Arms el permís per tornar a salvar vides al Mediterrani central, a 25 milles de la costa de Líbia. El capità marítim de Barcelona, que depèn del ministeri de Foment, va decidir denegar el despatx que havia demanat l’organització, quan ja ho tenia tot a punt per començar una nova missió, al·legant que incompleix diversos preceptes de la normativa marítima.

El Ministeri de Foment afirma que ha denegat la sortida fins que no es garanteixi que existeix un acord pel desembarcament dels auxiliats amb les autoritats responsables de la zona SAR. Una cosa que és improbable que succeeixi avui, doncs ni Itàlia, ni Líbia ni Malta faciliten aquests acords. Per tant, s’està exigint a Open Arms una cosa que saben que no pot garantir que succeeixi.

En les darreres hores, associacions de Jutges com Jutges per la Democràcia, de Fiscals com la Unión Progressista de Fiscals, d’advocats com la Subcomissió d’Estrangeria del Consell General de l’Advocacia Espanyola, i diferents experts en Dret Marítim han denunciat que el bloqueig a Open Arms és infundat perquè s’exigeixen a l’ONG requisits impossibles de complir. L’incompliment dels Estats de la UE de les seves obligacions en l’auxili no es pot atribuir a qui precisament presta aquest auxili. I menys, quan qui ho fa és la ciutadania organitzada suplint les obligacions en drets humans dels Estats.

L’ONG ha presentat al·legacions, però el govern té un termini de tres mesos per respondre: mentre el cas no es resolgui, no podran tornar a la zona de rescat davant les costes de Líbia i només podran operar en aigües espanyoles.

Ara mateix només hi ha dues embarcacions humanitàries a la zona, de les ONG alemanyes Sea-Eye i Sea-Watch, que s’han passat setmanes en alta mar esperant una solució per desembarcar els nàufrags que van rescatar després de Nadal.

El Mediterrani s’ha convertit avui en la frontera més perillosa del món, amb més de 17.000 persones mortes en els últims 5 anys. Al llarg de l’any 2018 s’hi han comptabilitzat més de 2.000 persones ofegades. No obstant, l’absència en els darrers mesos d’ONG a les costes líbies fa sospitar que la xifra real de morts podria ser molt més elevada.

No se’ns escapa que aquests fets es produeixen enmig d’una onada de criminalització cap a aquells que gosen actuar i denunciar les violacions de Drets Humans a les fronteres de la Unió Europea. En són exemple, les acusacions contra els bombers de Proemaid a Grecia que finalment van ser absolts, la causa judicial encara oberta contra l’activista pels Drets Humans a la frontera sud Helena Maleno o el segrest del vaixell d’Open Arms a l’Itàlia de Salvini ordenat per la Fiscalia de Catània.

En aquesta ocasió, la criminalització i bloqueig a les tasques dels defensors de drets humans ja no es produeix lluny de les nostres fronteres, sinó que succeeix dins l’Estat Espanyol. Al port de la ciutat de Barcelona.

Des de l’inici de les seves activitats de rescat Open Arms ha donat assistència a més de 59.000 persones a la deriva que fugien de la guerra, la persecució o la pobresa. Sense el recolzament i la protecció ofertes per Open Arms, moltes d’aquestes persones (la majoria no sap nedar ni ha vist mai el mar), s’haurien ofegat.

La situació actual es resumeix perfectament en les declaracions del director d’Open Arms, Óscar Camps, “Cuando hay vidas en peligro, no hay ni fronteras ni papeles. Hay que actuar”.

Atès que Cal fer referència a l’article 98 de la Convenció de las Nacions Unides sobre el Dret del Mar respecte als deures de prestar auxili que diu:

1.- Tot Estat exigirà al capità d’un buc que enarbori el seu pavelló que, sempre que pugui fer-ho sense greu perill per al buc, la seva tripulació o els seus passatgers:

a) Presti auxili a tota persona que es trobi en perill de desaparèixer en el mar.

b) Es dirigeixi a tota la velocitat possible a prestar auxili a les persones que estiguin en perill, quan sàpiga que necessiten socors i sempre que tingui una possibilitat raonable de fer-ho.

c) Cas d’abordatge, presti auxili a l’altre buc, a la seva tripulació i als seus passatgers i, quan sigui possible, comuniqui a l’altre buc el nom del seu, el seu port de registre i el port més pròxim en què farà escala.

2.- Tot Estat riberenc fomentarà la creació, el funcionament i el manteniment d’un servei de cerca i salvament adequat i eficaç per a garantir la seguretat marítima i aèria i, quan les circumstàncies ho exigeixin, cooperarà per a això amb els Estats veïns mitjançant acords mutus regionals.

Tanmateix, el passat 5 de febrer el Consell Executiu del Govern de la Generalitat va aprovar, a proposta del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Alfred Bosch, declarar Catalunya com a port segur, oferint els ports gestionats per l’empresa pública Ports de la Generalitat per a l’arribada de vaixells que realitzen tasques de salvament a la Mediterrània. L’acord inclou també la creació d’un Grup de Treball que ha de vetllar per l’acolliment d’aquests vaixells, coordinar l’assistència i gestionar també les actuacions per assegurar l’acolliment.

Atès que la ciutat de L’Hospitalet de Llobregat ha manifestat en nombroses ocasions la seva voluntat d’acollida i solidaritat envers les persones refugiades.

Atès que al Ple del 24 de Novembre de 2015 es va aprovar per unanimitat la Moció per ajuda d’emergència als camps de refugiats sahrauís per la catàstrofe humanitària que viuen després de les pluges torrencials d’octubre de 2015.

Atès que al Ple del 26 d’abril de 2016 es va aprovar per unanimitat la Moció de suport als refugiats i en contra de l’acord entre la unió europea i l’estat de Turquia.

Atès que al Ple del 20 de desembre de 2016 es va aprovar una Moció per instar al govern de l’estat espanyol a complir amb els seus compromisos de reubicar i reassentar les persones refugiades.

Atès que al Ple del 2 de gener de 2017 es va aprovar la Moció per l’adhesió al manifest “Casa nostra, casa vostra”, impulsat per L’Associació pel refugi Casa Nostra Casa Vostra, entitat sense ànim de lucre que té com a missió principal desenvolupar la campanya “Casa nostra, casa vostra”, que té com a objectiu fer una crida a les institucions catalanes a actuar definitivament davant la situació de l’anomenada “crisi migratòria” que viu el Mediterrani perquè Catalunya sigui terra d’acollida.

Atès que a la ciutat de l’Hospitalet de Llobregat des de l’Espai de Ciutadania s’organitzen, el darrer dilluns de cada mes, concentracions davant l’Acollidora des del mes de març de 2016 i que cal ressaltar, que la propera serà la 35 concentració de veïns i veïnes que manifesten la voluntat solidària de que la nostra ciutat sigui ciutat refugi per aquelles persones que arriben fugint de la guerra, d’emergències humanitàries, de la persecució per motius polítics i/o d’orientació sexual .

Per tant, i donat que el que s’està fent a la pràctica és impedir el rescat de vides humanes que fugen de la guerra i la violència.

El Ple de l’Ajuntament de L’Hospitalet a proposta del Grup Municipal ICV-EUIA-PIRATES-E I d’Esquerra Republicana de Catalunya, acorda:

PRIMER.- Mostrar tot el suport i tota la solidaritat a l’ONG Proactiva Open Arms per la magnífica tasca que fa salvant vides de persones que cerquen refugi i protecció internacional.

SEGON.- Ratificar la moció aprovada per aquest Ple el passat 24 d’abril de 2018, en suport a la Fundació Proactiva Open Arms.

TERCER.- Instar al Ministeri de Foment al desbloqueig immediat del vaixell d’Open Arms retingut al Port de Barcelona perquè pugui seguir realitzant la seva tasca d’observació i denúncia de vulneracions de drets humans i salvament de vides humanes tal i com l’ha vingut desenvolupant fins ara.

QUART.- Instar al Govern de l’Estat a denunciar al Tribunal Internacional del Mar (Hamburg) els incompliments del Dret Marítim per part dels Estats de la Zona SAR: Líbia, Itàlia i Malta.

CINQUÈ.- Instar al Govern de l’Estat a oferir vies legals i segures a les persones refugiades complint amb els compromisos de l’Estat Espanyol a la UE de reassentament i reubicació, així com oferint la possibilitat de demanar asil a consolats i ambaixades

SISÈ.- Manifestar el suport de l’Ajuntament de l’Hospitalet a la iniciativa de la Generalitat de declarar Catalunya com a port segur per a vaixells que realitzen tasques de salvament a la Mediterrània, així com oferir els recursos necessaris per a l’acolliment, en funció de les necessitats que determini el Grup de Treball.

SETÈ.- Refermar el compromís de l’Ajuntament de L’Hospitalet amb les persones refugiades per que la nostra ciutat sigui realment ciutat refugi per aquelles persones que arriben fugint de la guerra, d’emergències humanitàries, de la persecució per motius polítics, d’orientació sexual i/o econòmics.

VUITÈ.- Traslladar aquests acords a la Fundació Proactiva Open Arms, al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), a l’Associació Catalana de Municipis (ACM), als grups parlamentaris del Congreso de los Diputados i del Senado, a la Presidència del Govern espanyol, als òrgans de govern de la Unió Europea, al Govern de la Generalitat i al Parlament de Catalunya, a Espai de Ciutadania, Creu Roja L’Hospitalet, Federació Associacions de Veïns de L’Hospitalet i ONG defensores de Drets Humans de L’Hospitalet.