Jaume Botey In Memorian

Hi ha persones que deixen una profunda petjada en el seu entorn i en les persones amb les que  comparteixen  en algun moment el camí. És el cas de Jaume Botey del que podríem dedicar moltes hores a explicar les múltiples facetes de la seva trajectòria de professor, historiador, polític , cristià , antropòleg.  Avui volem destacar la importància cabdal que el Jaume Botey va tenir per a la nostra ciutat des de el moment que va arribar a finals dels anys seixanta des del Camp de la Bota a la comunitat d’Escolapis del barri de Can Serra.

És en aquest barri on desenvolupà la seva activitat social i s’implicà activament en organitzar els primer nuclis de la parròquia. Va ser professor de religió de molts de nosaltres, alumnes de diversos barris de la ciutat, a l’ Institut Torras i Bages i s’involucrà en el moviment estudiantil  i en l’organització dels primers projectes de barri amb la creació de l’Associació de Veïns i la Casa de la Reconciliació , uns espais de socialització i convivència que traspassaren les fronteres de Can Serra i L’Hospitalet  ,  més enllà de l’àmbit estrictament cristià  on van confluir la política clandestina en les últimes etapes de la dictadura.  La Casa de la Reconciliació es va convertir en un espai de referència per impulsar l’objecció de consciència al servei militar obligatori. A principis dels anys 70,  en Jaume va participar molt activament en les lluites del barri per La Carpa, els equipaments, els serveis i ja molt proper a un PSUC clandestí, impulsà el moviment “Cristians pel Socialisme”, va participar en l’Assemblea de Catalunya  i en la construcció d’una alternativa municipal als ajuntaments franquistes.

Cal destacar que va ser regidor  en el primer Ajuntament democràtic per la candidatura del PSUC  i el primer regidor d’Educació. El seu llegat és ben viu a la nostra ciutat  perquè en Jaume i el seu equip van planificar, pressupostar i executar la trama d’escoles de primària que contínua avui encara vigent. D’aquest projecte pedagògic ens va deixar un llibre  “Els noms de les Escoles de L’Hospitalet” d’imprescindible lectura pels activistes que avui  defensen l’escola pública . La seva trajectòria política  continuà,  destacant el seu paper de dirigent com a fundador d’Esquerra Unida i Alternativa, organització socio-política de la qual va ser el primer president.

Però no podem oblidar-nos del Jaume Botey activista en la seva lluita per la Pau,  l’antimilitarisme i antiglobalització , en la seva participació als moviments socials i alternatius pels drets humans.  Home sensible en la defensa de la democràcia,  en l’ultima etapa era un clar defensor del dret a decidir i dels referèndums del 9 de novembre i de l’1 d’Octubre.

Tampoc oblidem la seva tasca acadèmica com a professor d’Història de la Universitat Autònoma de Barcelona , on  va exercir sempre fidel als valors de  la seva militància política i de la realitat social que l’envoltava.

Cal destacar especialment el seu compromís cristià, la seva profunda fe, fidel representant de la teologia de l’alliberament que lluita contra la pobresa i per la vida digna. En aquesta lluita  per l’ igualtat  Jaume es va vincular profundament  amb llatinoamerica creant la Fundació “La Casa de Nicaragua”, una expressió de solidaritat  amb les terres germanes. I més proper,  l’ impuls de la cooperativa L’Olivera a Vallbona de les Monges per d’integració de persones amb diversitat funcional.  Una fe i uns projectes  que va compartir amb la Maria Pilar la companya de la seva vida, sempre al costat i construït junts un món millor.

Per tota aquesta trajectòria i la seva qualitat humana, la ciutat que tant va estimar i per la qual tan va lluitar,  el va guardonar en 1999 amb el premi d’Honor Ciutat de L’Hospitalet . En la nostra memòria quedarà per sempre el seu llegat de fe, activisme i compromís , el seu somriure ample d’un Home bo que creu que un  món de justícia social, pau i solidaritat és possible.

Jaume, no volem dir-te adéu, el teu llegat és tan profund que com diu un poema de Miquel Martí i Pol

“Parlem de tu, però no pas amb pena.

Senzillament parlem de tu”